Yüz Kırışıklığına Dair Bilmeniz Gerekenler

“Kırışıklık görünümü” hepimizin korkulu rüyası değil midir? Çünkü akıp giden yılların izleri zamanla yüzümüzde belirmeye başlar. Bu durumda panik yapmak yerine bazı önlemler alarak ve doğru bakım yöntemleri uygulayarak kırışıklık oluşumunu engellemeyebiliriz. 

Yüz Kırışıklığı Neden Olur?

Cilt kırışıkları görünümü çoğumuzun yaşadığı problemlerden biridir. Kırışıklık görünümü yalnızca yaşlanma ile gerçekleşen bir cilt problemi değildir. Cildin maruz kaldığı bazı etkenlerden dolayı da ortaya çıkabilir. 

1- Kolajen Üretiminin Yavaşlaması

Belirli yaş aralığından sonra yüzümüzde istenmeyen kırışıklıklara maruz kalırız. Çünkü 30’lu yaşlardan sonra vücudumuzda kolajen üretimi, hücre yenilenmesi ve yağ üretimi (Fibroblast) yavaşlar. Kolajen üretiminin yavaşlaması ile cildin nem seviyesi ve elastikiyeti azalır. Yaşımızın ilerlemesi ile bu sebepler de yüzümüzde kırışmalar oluşmasına yol açar.

Yaşlanma ve kırışıklık deyince aklımıza anti age kavramı gelmiyor mu? Özellikle belirli yaş aralığından sonra kırışıklık oluşumunu engellemeye yardımcı olacak anti age ürünleri hayatımızdan çıkarmıyoruz!

2- Makyaj Malzemeleri

Güzel görünmek hakkımız. Bu yüzden kullandığımız ürünlerin içeriğine ve yapısına özen göstermeliyiz. Makyaj öncesi güneş kremi ya da güneş koruma faktörü yüksek, anti age fondöten ve ürünleri tercih etmeliyiz. Makyajımızı yaptık güzel görünümü elde ettik! Ya sonrası? Kesinlikle makyaj ile uyumuyoruz. Makyajımı silmesem de olur cildime zarar vermiyor diye bir kavram yoktur. Erken yaşta kırışıklık ile karşılaşmak istemiyorsak en önemli öncelik ‘’TEMİZ BİR CİLT’’.

3- Günlük Cilt Bakımı Yapmamak

Biz cildimize iyi bakalım ki o da bize güzellik katsın. Yaş ayrımı gözetmeksizin günlük rutin olarak yapmamız gerekenlerden biri de cilt bakımıdır. Temizlemepeeling, tonik (isteğe bağlı) ve nemlendirme.

Kullandığımız ürünlerin içeriğinin kaliteli olmasının yanı sıra Hyalüronik Asit ve vitamince zengin (vitamin E, B5 gibi) içerikte olmasına özen göstermeliyiz. Hyalüronik asit cildimizin elastikiyet ve nem dengesini koruyarak yüzdeki kırışıklıkların oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Ürünlerin kırışıklık karşıtı yani anti age olması çok öenmli. Anti age ürünler cildin elastikiyetini koruyarak kırışıklık ve çizgi oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

4- Fazla Yüz Mimiği Yapmak

Mimik kasları bize duygu ve düşüncelerimizi yansıtmamıza yardımcı olan yüz kaslarıdır. Ancak bazı mimikleri gereğinden çok yapmamız yani bu kasları fazla kullanmamızdan dolayı istenmeyen çizgilerin oluşmasına yol açar. Özellikle alın, kaş ortasında ve göz kenarlarında oluşan bu çizgiler bizi oldukça rahatsız eder. Mimiksiz hayat da olmayacağı için kırışıklık ve ince çizgi oluşmasını engelleyecek destekleyici ürünleri kullanmaya özen gösterelim!

5- Stres

Hem insan sağlığı için hem de cildimiz için en önemli etken. Hayatımızdan stresi çıkarmaya çalışıyoruz. Çünkü stres saçlarda beyazlığın ve ciltteki kırışıklığın sebebidir.

6- Sigara Kullanımı

Kötü alışkanlıklar cildimizin en kötü düşmanıdır. Sigara kullanımı içeriğindeki maddelerden dolayı kolajen üretimini yavaşlatıp ciltte normal yaşlanma sürecini hızlandırarak yüzümüz ve cildimiz de kırışıklıkların oluşumuna neden olabilir.

Yüz Kırışıklığına Ne İyi Gelir?

Cilt sağlığımızı etkileyen oluşan kırışıklıkları engellemeye yardımcı olmak için en öncelikle beslenmemize dikkat etmeli, stresten ve kötü alışkanlıklardan uzak durmalıyız. Günde en az 2 litre su tüketmeye özen göstermeliyizdir.

Yüz kırışıklığını azaltmaya ya da oluşumunu engellemeye yardımcı olacak kırışıklık karşıtı ürünleri rutin olarak kullanmaya özen göstermeli hatta hayatımızdan çıkarmamalıyız. Anti age ürünler yüzümüzde oluşan kırışıklıkları ve ince çizgileri azaltmaya yardımcı olurken meydana gelebilecek kırışıklıklarında oluşumunu engeller. Bunun yanı sıra yüzümüzün elastikiyet ve nem kaybını korumak için içeriğinde Hyalüronik asit içeren ürünleri de tercih edebiliriz.

Kırışıklık oluşumunu yavaşlatmak ya da oluşan kırışıklıklar için kullandığımız her bir ürünün içeriğine dikkat etmeli, seçimlerde titiz davranmalı ve kesinlikle cildimizi temiz tutmaya özen göstermeliyiz.

Yüz Kırışıklığı İçin Ne Zaman Doktora Görünmeli

Cildinizin görünümü konusunda endişeleriniz varsa, bir dermatoloğa görünün. Cildinizi değerlendirebilir ve kişiselleştirilmiş bir cilt bakımı planı oluşturmanıza yardımcı olabilir. Bir dermatolog, tıbbi kırışıklık tedavileri de önerebilir.