Dudak Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Dudaklarımızın, vücudumuzda belki de en fazla bakıma ihtiyaç duyulan organlardan biri olduğunu biliyor muydunuz? Dudaklardaki kuruluk ve sonrasında oluşan çatlama hem yaz hem de kış aylarında farklı sebeplere bağlı olarak görülebilir. Özellikle kış aylarında soğuğa ve rüzgâra bağlı olarak sık görülen dudaklardaki kuruluk ve çatlama hem görüntü olarak hem de bize verdiği acı ile büyük rahatsızlık oluşturur.

Dudak çatlaması sadece kış aylarında olmamaktadır. dudaklarda oluşan çatlama  Yazın güneşe aşırı maruz kaldığımız günlerde, güneş ışığı ile nemin buharlaşması sonucu oluşur. Nemini kaybeden dudaklar çevrelerinden başlayarak çatlamaya ve acı vermeye başlarlar. Bu sebeple hayatımızın vazgeçilmezlerinden olan kozmetik ürünlerin seçiminde titiz davranmamız gerekir. Dudak çatlamasında diğer bir sebepse dudağımız için sağlıksız ve kalitesiz kozmetik ürünleri kullanmamızdır.

Dudaklarımızı sürekli tükürüğümüz ile ıslatmak da dudak çatlamasına sebep olabilmektedir. Çünkü tükürük çok hızlı buharlaşma özelliğine sahiptir. Bunu sürekli tekrar ettiğimizde dudaklarda kurulukla beraber dudak çatlamasına ve dudakta yaralanmaya sebep olur.

Dudak Çatlaması Nasıl Geçer?

Dış görünüşümüz içinde oldukça önemli paya sahip olan dudaklarımızın daima mükemmel görünmesini isteriz. Çatlayan dudaklarımız için ya da çatlamasını önlemek için dudaklarımızın nemini korumaya özen göstermeliyiz. Renk, koku, kimyasal madde içermeyen kaliteli dudak nemlendiricilerini düzenli olarak kullanmalıyız. Her durumda olduğu gibi bu durumda da gün içerisinde tüketmemiz gereken su miktarına dikkat etmeliyiz. Dudaklarımızda çatlaklar meydana geldiği zaman ısırmamaya ve yaralarımızı koparmamaya özen göstermeliyiz.

Sağlıklı ve düzenli beslenmek her durumda önemli olduğu gibi dudak sağlığı içinde önemli paya sahiptir.

Eğer dudak çatlaması sorunundan uzun zamandır şikayetçiyseniz ve dudağınızı yeterince nemlendirmenize ve korumanıza rağmen bunu geçiremiyorsanız, bir dermatoloğa başvurmalısınız.

1.Dudak Peelingi Yapın

Peeling yapmak cilt bakımının en önemli adımlarından biridir. Cildi ölü hücrelerden derinlemesine arındırmayı mümkün kılan peelinglerin dudak içinde gerekli olduğunu unutmamalıyız. Düzenli dudak peelingi yaparak dudaklarımızdaki kan dolaşımını arttırıp; dudaklarımızın ölü hücrelerden arındırılmasını sağlayıp daha canlı, dolgun ve renkli görünmesini sağlayabiliriz. Dudak peelingi yapmak hem dudağımızı hızlı bir şekilde yenileyecek hem de ölü hücrelerden arındığı için kullandığımız dudak kremlerinin daha kısa sürede etki göstermesini sağlayacaktır. Peeling sonrası dudak nemlendiricisi kullanmayı unutmayalım!

2.Bol Su Tüketin

Dudaklar neden kurur sorusunun cevabı daha çok dış etkenlerde aransa da yeterince su içmemek nasıl tüm cildin kurumasına neden olursa dudaklarında kurumasına neden olur. Dudaklarımızın kurumaması için dudak kremleri, dudak nemlendiricileri kullanmanın yanı sıra bol su tüketimini de ihmal etmemeliyiz.

3.Dudak Balmları Kullanın

Dudaklarımızın nemini daima koruyabilmek için düzenli olarak dudak bakımlarını kullanmalıyız. Böylece dudakta oluşabilecek küçük çatlak ve kurumaları engelleyip dudaklarımıza daha taze ve canlı bir görünüm kazandırabiliriz.

4.Makyajınızı Temizleyin

Birçoğumuz dudaklarımızda ki rujun kendiliğinden çıktığını düşünerek dudak yüzeyini temizlemeye gerek duymuyoruz. Fakat gözle görülmese dahi dudak yüzeyinde hala makyaj izlerinin kaldığını unutmamalıyız.

Ruj kalıntılarını temizlemediğimiz zaman dudaklarımız rahat nefes alamaz ve bir süre sonra sağlığını kaybetmeye başlar. Eğer bununla baş etmek zorunda kalmak istemiyorsak, en azından yatağa girmeden önce nemli bir pamuk veya makyaj temizleyici yardımıyla tüm cildimizin ve dudaklarımızın iyice temizlendiğinden emin olmalıyız.

5.Ruj Sürmeden Önce Hazırlık Yapın

Dudaklarımıza zarar vermeyeceğinden emin olduğumuz ürünler kullanıyor olsak dahi olası etkileri sıfırlamak için dudaklarımızı makyajdan hemen önce koruyucu bir katman ile kaplayabiliriz. Bunun için de dudaklarımıza besleyici bir yağ uygulayabiliriz. Ruj sürmeden önce tercih ettiğimiz bir yağı dudaklarımıza sürebiliriz. Koruyucu ve kremlerin yanında Hindistan cevizi yağı veya badem yağını dudaklarımızı nemlendirmek için kullanabiliriz.

Artık gün içinde dudaklarımızın kurumasının önüne geçtiğimizden emin olabilir ve gönül rahatlığıyla makyajımızı tamamlayabiliriz.